Derfor kan betontanke være problematiske for drikkevandet

I årtier er betontanke blevet brugt af vandværker til opbevaring af vores drikkevand, men det kan give problemer, da ældre betontanke kan slå revner og være skyld i forurening af vandet.
Betontank

Derfor kan betontanke være problematiske for drikkevandet

I vores daglige arbejde ser vi ofte, at der i ældre betontanke er kommet revner eller stenreder, som gør, at overfladevand, grundvand og uønsket dyreliv kan trænge ind i tanken og forurene drikkevandet. Jord og rådne planter indeholder fx colibakterier, som vil medføre et kogepåbud af vandet.

Ikke alle revner eller krakeleringer kan ses med det blotte øje, og derfor vil der ved betontanke altid være en mindre sikkerhedsrisiko. Dette er stikmodsat plasttanke, hvor du ikke skal være bekymret for utætheder.

Betontank detaljer

Betonens overflade er et mekka for bakterier

Den ru og porefyldte overflade i betontanke er meget attraktiv for bakterier, da de let kan gemme sig. Beton er ligeledes svær at rengøre, så hvis der først er en potentiel indtrængningsmulighed i tanken, er der god mulighed for, at bakterierne vil formere sig.

Den glatte overflade i plasttanke gør det derimod svært for bakterier at sætte sig, og den er ligeledes let at rengøre. Derfor vil plasttanke automatisk være mere hygiejniske.

Vester Nebel inspektion før 1

Brud på tanken kan opdages for sent - Med andre ord, sikkerheden er ikke helt i top.

En utæthed i betontanke opdages først ved kontrolmåling af drikkevandet eller inspektion af tanken. I praksis betyder det, at forbrugeren allerede kan have drukket forurenet vand.

Renoverer man betontanken med plastplader, kan man derimod installere en såkaldt ”sladrehank”, som vil vise, hvis der opstår brud. På den måde vil utætheder altid opdages, før vandet når slutbrugeren, og udefrakommende vand vil aldrig blive blandet med drikkevandet.

0040

Betontanke kan give høje omkostninger

At skulle rengøre, vedligeholde og lappe revner i ældre betontanke kan i længden blive en dyr affære. Ved utætheder vil der ligeledes være ekstra driftsomkostninger, da man kan være nødsaget til at lukke tanken ned i en periode.

I alvorlige tilfælde vil man også skulle etablere en nødforsyning af drikkevand, som skal erstatte den mistede kapacitet. Levetiden på en betontank er ligeledes usikker, men ved renovering med plastplader er du derimod sikret en holdbarhed på minimum 50 år samt minimalt vedligehold.

Vil du vide mere om renovering med Plast?