Drikkevandsforsyningen er sikret i vinterhalvåret

Kunde
Nukissiorfiit, Østgrønland
Industri
Vand,
Vandværker
Vand
Opgavetyper
Renovering,
Kunden havde svært ved at finde en holdbar renoveringsløsning til deres vintervandstanke (drikkevandstank) på Østgrønland, da tankene var lavet af stål, hvilket havde resulteret i gennemgående træring af overfladen.

I bunden af tanken sås der bl.a. grubetæring, som betyder, at korrosionen i metaloverfladen er punktvis og i større klaser. Dette gjorde det vanskeligt for Nukissiorfiit at renovere tanken med andre løsninger såsom sandblæsning og coating, derfor endte de med en plastliner løsning, for at få sikkert drikkevand.

Grubetæring i bunden af ståltanken og gennemgående tæring af resterende overflader
IMG 2985

Effektiv og hurtig renovering var nødvendigt

På grund af det kolde klima i Grønland er renovering af vintervandstanke problematisk, da beboerne i bygderne er afhængig af drikkevand fra tanken en stor del af året.

Drikkevand i Grønland bliver nemlig normalt produceret af smeltevand fra drikkevandssøer eller elve, men i de lange vinterperioder er det selvsagt umuligt at indvinde vand fra frosne søer. Vandforsyningen kommer således direkte fra vintervandstanke, og de skal derfor fyldes op, inden frosten sætter ind. Tankene kan af den årsag kun være nedlukket til renovering i en kort periode fra juni til august.

Overgangen mellem stål og liner

3x vandtanke på 1400 m3

Nukissiorfiit valgte at renovere vintervandstankene med den massive PE-plastliner, som er en hurtig og sikker renoveringsmetode modsat andre løsninger. Renoveringen af tankene kunne derfor godt nås i den korte nedlukningsperiode.

Opgaven drejede sig om i alt tre vintervandstanke på 1400 m3. Til en start fik vi afrenset og malet bunden af tankene, så de var klar til beklædning med PE-lineren, som består af 4mm massive plastplader, der monteres direkte på ståloverfladen.

Drikkevandstank Dansk Plast Grønland Stål

Renovering med PE-plastplader var den rette løsning

Plast pladernes konstruktion gør at der skabes en lille afstand til den eksisterende konstruktion, hvilket betyder at skulle der sive vand ind i ståltanken, vil det aldrig kunne komme i kontakt med drikkevandet.

Ligeledes er plastmaterialet, modsat stål, resistent overfor korrosion. Vintervandstanken samt kvaliteten på beboernes drikkevand er således sikret i mange år endnu.

IMG 4154

Plastbeklædningen af drikkevandstanken har betydet at vi nu sikkert kan bruge vintervandstanken som vandforsyningskilde i vinterhalvåret.

Der har været et godt samarbejde hele vejen igennem projektet og Dansk Plast har tilpasset løsningen efter vores behov. Vi har valgt at flere af vores tanke skal renoveres med Dansk Plast løsningen, da det på en sikker måde kan livstidsforlænge de eksisterende tanke betydeligt.

Kenneth Larsen
Det færdige resultat af ståltank indvendigt beklædt med massiv 4mm plast liner
0F086191-798E-4682-814A-E2CE80017B44
E02ECA1C-A0E3-4614-998C-16C7642E1C27